tiistai 23. lokakuuta 2012

Epäonninen lauantai... ja jotain onnistunuttakin

Uuni ja asukkaat päivän valossa.
Sää enteilee jo Kaksosten kotitalonkin ulkopuolella alkavaa talvea. Purevaa nurkissa vinkuvaa viimaa torjumaan  asukkaat ovat saaneet upouuden kaakeliuunin. Esikuvana rakennelmalle toimivat ihanat jugend-uunit, joita vielä toisinaan näkee 1900-luvun alussa rakennetuissa taloissa.
Uunin rakentamiseen liittyy surkuhupaisa tarina: Anna oli mielestään katsonut netistä, että Lahdessa on lauantaina miniatyyrimarkkinat, joten sinnehän sitten lähdimme. Puolentoista tunnin ajon jälkeen saavuimme keskelle tyhjää parkkipaikkaa ja nyimme lukittuja ovia. Ovet olivat lukossa hyvästä syystä: olimme oikeassa paikassa, mutta neljä kuukautta myöhässä. Markkinat oli pidetty 9.6. Jää mysteeriksi, miten Anna oli voinut "varmistaa" useammasta lähteestä, että markkinat pidettäisiin viime viikonloppuna, kun päivämäärä oli tapahtuman kotisivuillakin useamman kerran jos nyt ei kissan, niin ainakin lihavahkon marsun kokoisilla kirjaimilla.
Noh. Hetken kädet puuskassa vaitonaisina autossa istumisen jälkeen kokosimme itsemme, ja selvitimme mitä muuta Lahdella on tarjota syksyisenä lauantaina kuin olemattomat miniatyyrimarkkinat. Päädyimme menemään Lahden historiallisen museon jugend-aiheiseen näyttelyyn, mikä olikin onnistunut valinta. Kahvilassakin sai voisilmäpullia, joissa oli kerrankin riittävästi voita. 
1:1 kotitalossakin nautitaan syystunnelmasta.
Muoseokaupasta Anna osti tarroja ja pari magneettiarkkia, jotka ovat sopivasti nukkekotikokoisia jugendlaattoja. Uunin koristelista koostuu magneeteista. Muut kaakelit ovat mosaiikkiposliinia, jotka Anna oli sattumalta aiemmin maalannut oikea värisiksi jotakin toteutumatonta projektia varten. Laatat on liimattu keksipaketin päälle, johon on leikattu luukkuja varten reikä. Uuninluukut ovat kuparimaalilla maalattua pahvia, samoin kuin lattialla oleva kipinäsuojus. Luukunnupit ovat neppareita ja koristeet ääriviivatarraa, myös kuparisiksi maalattuja. Mielestäni uuni on ihan onnistunut, vaikka vähän vino, ja muistuttaa sopivasti ystäväni talon kakluunia, joka minulla oli mielessä tätä väkrätessäni. Että seurasipa Lahden reissusta jotain mukavaakin. Viihtyisää (ehkä) syksyn viimeistä lehtevää viikkoa kaikille!

Winter is approaching, and the weather is turning quite chilly. Above you can see a new tile stove in the twin's house.It represents jugend or art nouveau style which was quite popular in Finland in early 20th century. The stove was made due to a wild-goose chase to Lahti where was supposed (or at least that was what Anna thought)to be a miniature fair. Well, it turned out that we were in the right place, but the time was wrong. The miniature fair takes place in June.. So, instead we decided to visit the historical museum of Lahti. There was a very good exhibition on jugend style in Finland where we bought these magnet tiles and got the inspiration to make this tile stove. So something good came out of the trip to Lahti anyway! 

P.S In the real life twin's house Italian greyhounds Dobby and Sonny are wishing everyone a lovely week of late autumn :)!

Leeni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti